ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ zougla.gr

22.5.11

Financial Times: Τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση


Κόντρα στην κυρίαρχη αντίληψη ότι οι Γερμανοί ζημιώνονται από το δανεισμό της Ελλάδας...
ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής των Financial Times Deutschland, Τόμας Φρικ υποστηρίζει το αντίθετο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει». 
«Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμη τίποτα. Αντιθέτως, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο λαό» επισημαίνει ο αρθρογράφος. 

Αναλύοντας το «γερμανικό κέρδος», ο Φρικ υπενθυμίζει το αυτονόητο: Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έλαβε πληρώνοντας επιτόκιο, καθώς τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Κέρδος προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί, κάτι που δεν θα γινόταν χωρίς την κρίση στην Ελλάδα. «Επιπλέον ακόμη και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, εξηγεί ο αναλυτής, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και διακρατώντας το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας».
Η αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας εναπόκειται στη προθυμία χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. «Μόνον έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Η Γερμανία, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει, προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση» καταλήγει ο αρθρογράφος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Σημίτη 03/03/20011

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ!!!!!!! ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011