ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ zougla.gr

31.5.11

ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ σε ευρωπαϊκές εταιρείες ΑΠΟ ΤΟ 2008!!!!!!


Οι τράπεζες πουλάνε όσο όσο τα «κόκκινα» δάνεια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ κάλυψης-απόκρυψης «κόκκινων» δανείων με εκχώρηση απαιτήσεων σε εισπρακτικές εταιρείες αλλά και σε θυγατρική της... Bank of America βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ελληνικές τράπεζες. Στόχος να περιορίσουν το δείκτη των επισφαλειών τους και να δείξουν βελτιωμένα αποτελέσματα στις επερχόμενες οικονομικές τους καταστάσεις.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση έως σήμερα οι τράπεζες επιχειρούν να διαχειριστούν τις οφειλές που βρίσκονται απλά σε καθυστέρηση ερχόμενες σε συνεννόηση με τους πελάτες προκειμένου να κάνουν διακανονισμούς ακόμη και με έκπτωση στους τόκους. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για να καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν και να μην επιβαρυνθούν με τη ζημιά.

Τώρα, όμως, προχωρούν στο επόμενο βήμα για να «ξεφορτωθούν» από πάνω τους δάνεια που έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμα και για να τα διεκδικήσουν θα πρέπει να εμπλακούν σε δικαστικό αγώνα με τους οφειλέτες.

Αυτό το πετυχαίνουν εκχωρώντας -πουλώντας δηλαδή στην ουσία- απαιτήσεις τους είτε σε εισπρακτικές εταιρείες είτε σε θυγατρικές ξένων τραπεζών που πρόκειται να «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες σε συνεργασία με τις εν Ελλάδι εισπρακτικές. Το στοιχείο προκύπτει από επιστολές που έστειλαν μεγάλες τράπεζες σε πελάτες τους.

Στο εξωτερικό

Σύμφωνα με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος η εκχώρηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είναι νόμιμη διαδικασία. Μάλιστα πρόκειται για μια μέθοδο που ακολουθείται χρόνια στο εξωτερικό.

* Μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες ιδιωτικές τράπεζες εκχωρεί τις απαιτήσεις στο Zeus Recovery Fund με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο συστάθηκε στις 14 Ιουλίου 2008. Οπως προκύπτει από το καταστατικό του, σκοπός είναι να αποκτά επισφαλείς οφειλές τρίτων τις οποίες μπορεί στη συνέχεια και να τιτλοποιεί.

Οι δύο μοναδικοί μέτοχοι του Zeus Recovery Fund είναι οι εταιρείες Investments 2234 Overseas Fund VIII Β.V. και Bawag Ρ.S.Κ. Jersey Capital Limited. Κάθε μία κρατάει από 155 μετοχές, ενώ το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο είναι 31.000 ευρώ.

Οπως προκύπτει η πρώτη εκ των δύο ιδρυτριών του Zeus, δηλαδή η Investments 2234 Overseas Fund VIII Β.V., με έδρα το Αμστερνταμ, είναι θυγατρική της Bank of America.

Η τράπεζα ανήγγειλε λοιπόν σε πελάτες της με επιστολές ότι εκχωρεί το ανεξόφλητο υπόλοιπό τους «και όλα γενικά τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις πίστωσης» στην εταιρεία Zeus Recovery Fund και ότι αυτή με τη σειρά της «ως αγοραστής και δικαιούχος των δικαιωμάτων του δανειστή σάς ενημερώνει ότι έχει διορίσει την Μέλλον Οικονομικές Υπηρεσίες ως αποκλειστικά αρμόδια για την είσπραξη και διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη εκχωρηθεί «κόκκινες» οφειλές πελατών της στη Zeus συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ με έκπτωση που ξεκινά από το 80% και φτάνει μέχρι και το 90% στις περισσότερες. Δηλαδή η Zeus εξαγόρασε τα χρέη αυτά προς μόλις 10-20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Zeus δεν συνεργάζεται μόνο με τη Μέλλον Οικονομικές Υπηρεσίες αλλά και με την εισπρακτική Κύκλος. Αυτές με τη σειρά τους παίρνουν προμήθεια της τάξης του 10-15% επί των εξοφλήσεων και έχουν ως κατώτατο στόχο να «πιάσουν» το ποσό που κόστισαν οι οφειλές στη Zeus.

Η διαδικασία εκχώρησης απαιτήσεων προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό των τραπεζών. Στελέχη τους αναφέρουν ότι δεν είναι καλό ο πελάτης, ακόμα και αν έχει χρέη, να βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλες εταιρείες.

* Στη Zeus επρόκειτο να εκχωρήσει 2.000 ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια πελατών της και άλλη ελληνική τράπεζα.

Τελικά, όμως, η συναλλαγή δεν υλοποιήθηκε και η σχετική διαδικασία ανακλήθηκε.

* Η εκχώρηση απαιτήσεων τείνει να γίνει μαζικό φαινόμενο, όπως και οι επιστολές προς πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και με τις οποίες οι τράπεζες γνωστοποιούν ότι η απαίτηση εκχωρήθηκε σε «εταιρεία-εκδοχέα», όπως την ονομάζουν. Μία από αυτές είναι και η εισπρακτική EOS Matrix με έδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Αθήνα. Οι τράπεζες επισημαίνουν στις επιστολές τους ότι οι εταιρείες αυτές αποκτούν τα δικαιώματα που οι ίδιες είχαν για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.

Των ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ, ΕΛ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 07/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Σημίτη 03/03/20011

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ!!!!!!! ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011